Prisustvo dlaka na ženskom licu je potpuno normalna pojava, ali ne znači da to moramo pasivno prihvatiti. U nekim slučajevima ili kada je riječ o patološkim okolnostima (hormonalni disbalans), dlake postaju još deblje, tamnije i vidljivije, što može dovesti do osjećaja nelagode ili kompleksa.

Usljed gore navedenog, tokom godina se povećao interes za metode uklanjanja dlaka.Razvoj tehnologije i nauke nam je omogućio da se udaljimo od klasičnih metoda depilacije, tako da sada postoji široka lepeza mogućnosti dugotrajnog uklanjanja dlaka sa lica.

U tom slučaju, koje bi bilo najbolje rješenje za uklanjanje dlaka sa lica?

Dlake na licu: klasične metode depilacije.

Jedna od najčešćih grešaka žena koje žele da se riješe dlaka sa lica jeste posezanje za brijačem. Brijanje dlačica nije nikakva metoda! Iako se radi o brzoj i bezbolnoj depilaciji, brijanje (skraćivanje dlaka koje su izvan kože) izaziva brz rast dlaka koje postaju bodljikave i jake. Brijanje neće riješiti naš problem već će ga još više istaći.

Nakon ovog kratkog uvoda, analizirat ćemo klasične metode depilacije: pinceta i depilacija voskom.

Pinceta za obrve

Ako su dlake na licu malobrojne, nježne i tanke, jedno od rješenja bi moglo biti korištenje pincete za obrve. Uz malo strpljenja se može koristiti i za druge dijelove lica. To je dugotrajan proces, nije previše bolan i ima svoje prednosti: rezultati su vidljivi odmah, a troškovi su niski.

Depilacija voskom

Depilacija voskom je definitivno brža metoda od korištenja pincete za obrve. Sve žene od puberteta većinom se odlučuju za depilaciju voskom. Adekvatna je skoro za sve zone tijela (možda ne za zonu pazuha, ali i to varira od osobe do osobe). Depilacija voskom je adekvatna i za uklanjanje dlaka sa lica, bilo da se radi o brkovima ili dlakama na drugim područjima lica. Prednost ove metode je trajanje rezultata: s obzirom da se dlake uklanjanju iz korijena, a ne samo vanjski dio dlake, ponovno izrastanje dlaka je sporije, tako da možemo zaboraviti na dlake tokom 3 do 4 sedmice. Naravno, ova metoda ima i svoje nedostatke: na prvom mjestu, bolna je, košta novca i što je najvažnije, nije adekvatna za sve jer npr. ako vam koža lako pocrveni, ima nježne kapilare, osjetljiva je ili sa aknama, onda depilacija voskom nije za vas.

Metode depilacije: dugotrajno uklanjanje dlaka sa lica.

Kada problem dlaka na licu počne da stvara veliku nelagodu, onda se žene odlučuju za metode depilacije koje omogućavaju dugotrajno uklanjanje dlaka.

Pogledajmo zajedno dvije metode depilacije koje su adekvatne i za zonu lica: pulsirajuća svjetlost i laser.

Pulsirajuća svjetlost je veoma efikasan, bezbolan sistem depilacije koji je adekvatan čak i u slučaju problematične kože (pažnja: na stručnom licu je da procijeni da li je ova metoda adekvatna za vas). Putem različitih talasnih dužina, intenzivna svjetlost vrši precizan udar na dlaku sve do njenog korijena, što dovodi do oslabljenog ponovnog izrastanja dlake. Zapravo, pulsirajuća svjetlost može dugotrajno ukloniti dlake, čak i one na licu.

Diodni laser djeluje direktno i precizno na dlake i na njihov korijen jer, za razliku od pulsirajuće svjetlosti, ima snop svjetlosti jedinstvene i jasno određene talasne dužine. U momentu kada svjetlost dosegne do korijena, pretvara se u toplotu koja uništava bulbus dlake, koja nakon ispadanja više ne raste.

Metoda Nomasvello Fusion

U centrima No+Vello usvojena je metoda Fusion koja spaja obje tehnologije; pulsirajuću svjetlost i diodni laser, u cilju postizanja veće efikasnosti. Ove dvije komplementarne metode omogućavaju smanjivanje razmaka između sesija, a rezultati su vidljivi već od prve sesije.

Prednosti su mnogobrojne:

– Sigurna metoda: zahvaljujući No+Vello metodama sigurnosti i korištenjem proizvoda na licu mjesta, vaša koža je sigurna.

– Prilagođava se svim tipovima kože i može se personalizirati zahvaljujući stručnosti našeg osoblja koje rukuje ovim tehnologijama.

– Cijena koštanja je jasna i transparentna, što omogućava procjenu odnosa kvalitete i cijene.

– I na kraju, ali ne manje bitno, radi se o bezbolnoj metodi, što čini da tokom tretmana uživamo u momentima relaksacije.

Želite li isprobati Fusion Nomasvello metodu besplatno? Ispunite ovaj formular (https://www.nomasvello.me/%20besplatan-probni-tretman/)

Kao zaključak možemo reći da bez obzira na koju se metodu odlučite, najvažnije je da računate na stručno osoblje. Povrede na koži, kao posljedica loše prakse depilacije, su obično nepovratne i tada se moramo obratiti doktoru ili čak posegnuti za estetskom hirurgijom, a troškovi u tom slučaju su veliki.